29 Ocak 2018 Pazartesi

Evde Yoğurt Yapımı

Ev yoğurdunun yerini, tadını hazır yoğurtlar almıyor. Ben ev yoğurduna kullanacağım sütü yaşadığım yerde imkanım olduğundan sütçüden alıyorum. Sizin öyle bir imkanınız yoksa günlük sütten yapmanızı tavsiye ederim.

Malzemeler:
2 litre süt
2 yemek kaşığı maya (yoğurt)

Yapılışı:
Sütümüzü süzgeçten veya tülbentten geçirip tenceremize koyalım. Ocakta kaynatalım. Arada kepçe ile havalandırıp suyun buharlaşmasını sağlayalım. Bir taşım kaynadıktan sonra karıştırmaya devam edelim. 1-1.5 parmak kadar sütümüz azaldığında ocaktan alıp uygun sıcaklığa gelmesini bekleyelim. Mayalama sıcaklığı yaklaşık olarak evde dereceniz varsa 42 derece civarıdır ya da eski usul parmak testi yapıyoruz. Parmağımızı süte daldırdığımızda 7 ye kadar sayalım. Elimizi yakmıyorsa uygun sıcaklığı bulduk demektir. Bir küçük kaseye 2 yemek kaşığı mayamızı alalım üstüne 1 kepçe süt döküp mayayı süt ile kasede karıştıralım. Mayamızı tencereye boşaltıp kepçe ile karıştıralım. Yoğurt yapacağımız kaba sütümüzü döküp kapağını kapatalım ya da kapağı hafif aralık bırakabilirsiniz. Battaniyeye sarıp 4 saat kadar bekleyelim. Yoğurdumuz olduğunda kapağını çıkarıp buzdolabında 1-2 saat kapaksız bekletelim suyu varsa üstünde hava alıp buharlaşsın. Sonra kapağımızı kapatalım. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kıymalı Sebze Çorbası

Malzemeler 1 yemek kaşığı kıyma 1 adet patates 1 adet soğan 1 adet havuç 2-3 diş sarımsak 2 yemek kaşığı tereyağ Yarım çay bardağı şe...