ORGANİK TARIM
(BİYOLOJİK, EKOLOJİK, BİO)
Günümüzde dünya nüfusu hızla artmakta ve önemli ölçüde gıda açığı bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda 2050 yılına gelindiğinde yani 40 yıl sonra dünya nüfusunun 9.5 milyara varacağı hesaplanmaktadır. Bu değerler dikkate alındığında bitkisel ve hayvansal gıda maddeleri ile su ürünleri üretiminin ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır.
Son 35-40 yıl gibi bir dönemde, gıda maddeleri üretimi %35 artmış; dünya nüfusu içerisindeki açlık veya yetersiz beslenme oranı %35 ten ancak %20 lere düşmüştür. Hala dünyanın muhtelif yerlerinde yaklaşık olarak dünyanın muhtelif yerlerinde 840 milyon insan açlık sorunu ile karşı karşıyadır. Bu insanların açlık duygusundan kurtulması için fazla yemeleri ve içmeleri yerine, daha kaliteli ve besleyici gıda maddeleri kullanabilmeleri için gerek üretim gerekse tüketim safhasında çevreye ve insana zarar vermeyecek tarımsal ürünleri üretmek üzerinde durulması gerekmektedir. Organik Tarım, Ekolojik Tarım olarak tanımlanan uygulamalarla tarımsal üretimde kimyasal madde kullanımının en aza indirilmeye çalışılması, ayrıca yetiştirme tekniklerinin çevreye olan olumsuz etkilerinin denetim altına alınması son derece önemlidir. Beslenme, giyinme ve barınma maddesi olarak kullanılan tarımsal ürünlerde sağlıklı olma ve gıda güvenliği son derece önemlidir.
Günümüzde toplumların değişik kesimlerinde hızla yaygınlaşan obezite sorununun en önemli nedeni bilinçsiz ve dengesiz beslenmedir. Obezite sorunu birçok hastalığı da beraberinde getirmektedir.
Bitkisel üretimde, hayvan yetiştiriciliğinde, bitkisel ve hayvansal ürünlerin işlenmesinde kullanılan değişik katkı maddeleri, hormonlar, geliştiriciler, olgunlaştırıcılar, aroma maddeleri, renklendiriciler insan sağlığı üzerine zararlı etkilere yol açmaktadır. Diğer taraftan bu ürünlerin uygun olmayan sağlıksız ortamlarda işlenmesi, ambalajlanması ve depolanması, uygun olmayan ortamlarda pazarlanması, tüketim ortamlarında bekletilme ve kullanma aşamalarındaki yanlışlıklar gıda güvenliğini riske sokmaktadır.
Organik tarım, ekolojik sistemde yanlış uygulamalar sonucu bozulan ve kaybolan tabii dengeyi yeniden tesis etmeye yönelik, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içermekte olup; esas olarak sentetik kimyasal tarım ilaçları (pestisidler), hormonlar ve kimyasal gübrelerin sınırlandırılması ve kullanılmaması yanında organik gübre olan çiftlik (ahır) gübresi, yeşil gübreler, bütün organik artık ve atıklar ile yapılan çürütme ameliyesi (kompost) kullanılması, ekim nöbeti, toprak ve su muhafazası, kullanılan her türlü üretim materyallerinin her çeşit yabancı ot, hastalık ve haşerelere, hatta ters şartlara (aşırı kurak, sıcak, soğuk, rüzgar) karşı direncini arttırarak ürün kalitesinin yükseltilmesini hedef alan üretim şeklidir.
Organik Tarım Faaliyetleri
Toprak, su, bitki, hayvan ve her türlü doğal kaynaklar kullanılarak organik ürün ve girdi üretilmesi ya da yetiştirilmesi doğal alan ve kaynaklardan ürün toplanması, hasat, harman, kesim, işleme, sınıflandırma, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma, pazarlama, ithalat-ihracat ile ürün veya girdinin tüketiciye ulaşıncaya kadar olan diğer işlemleridir.
Organik Ürün
Organik Tarım faaliyetleri esaslarına uygun olarak üretilmiş ham, mamul ve yarı mamul durumundaki sertifikalı üründür.
Organik Tarımın Temel Esasları
* Doğal kaynakları korumak ve insan sağlığı bakımından güvenilir sağlıklı gıda maddesi üretmektir.
* Toprak işleme, malçlama, bitki rotasyonu-münavebesi
* Doğal yaşam döngüsünü- ekolojik sistemi bozacak şeylerden kaçınma
* Toprak verimliliğini, biyolojik çeşitliliği ve zenginliği korumak,
* Hastalık ve zararlılara dayanıklı çeşit seçerek zararlılarla mücadelede yararlı olabilecek böceklerin çoğalmaları için uygun barınak ve beslenme ortamı hazırlamak
* Toprak ve suyun temiz kalması için yapay kimyasal maddelerin kullanmamak
* Toprak erozyonu ve toprak sıkışmasını önlemek
* Yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarını kullanmak
* Genetiği değiştirilmiş organizmalardan (GDO) uzak durmak
Organik Ürün Sertifikası
Usulüne uygun olarak müfettişler tarafından kontrol edilerek yetiştirilen organik ürünlere bu ürün 'organik'tir diye belge verilir. Bu belgeye organik ürün sertifikası denir.
Usulüne uygun olarak müfettişler tarafından kontrol edilerek yetiştirilen organik ürünlere bu ürün 'organik'tir diye belge verilir. Bu belgeye organik ürün sertifikası denir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder