Bebeklerde Ek Gıda/Ek Besin Tarifleri

     Merhaba dünya tatlısı bebişlerini beslemek için burada buluşan anneler :)
6 ay anne sütü aldıktan veya formül mama, devam sütü kullandıktan sonra artık bebeğimiz gayet hareketli, yerinde duramaz bir döneme geçiyor. Dolayısıyla harcadığı enerji artıyor, vitamin-mineral ihtiyaçları gelişiminden dolayı artıyor. Veee biz artık ek gıdaya geçiyoruz. Hemen hemen her doktor farklı beslenme şekilleri söylese de şuan meşhur olan yöntem '3 gün kuralı'. 

    3 gün kuralı nedir?

6 ay boyunca sadece anne sütü alan ya da mama yiyen bebeklerimizin doğumundan itibaren mide-bağırsak sistemi süt dışında başka gıda görmedi. Bu nedenle vereceğimiz, tadacağı tüm besinler ona, onun vücut sistemine yabancı. Biz ne yapıyoruz vereceğimiz her gıda maddesini 3 gün sadece o gıdayı vererek bebeğimizin vücudu nasıl bir tepki verecek denetleyerek gözlemliyoruz.

*Cildinde kızarıklık-kabartı
*İshal
*Şiddetli kusma
*Huzursuzluk
*Deride döküntü
*Ağrı olduğunda vakit kaybetmeden doktorumuza danışalım.

    *İlk denemede 1-2 çay kaşığı ile başlayalım zaten çok fazla yiyemiyorlar bu ilk defa tanıştıkları besini. Daha yemek isterse tabiki verebiliriz ama zorlamayalım.

  *1 yaşına kadar kesinlikle vermememiz gereken besinler var. Vermeme nedenimiz alerjik potansiyeli yüksek olması, bebeğimizin mide-bağırsak sistemine henüz uygun olmamaları.

 *Tuz, şeker, baharat ve bal kesinlikle bebeğimizin hiçbir gıdasına koymuyoruz. Portakal, limon, mandalina gibi turunçgiller asitli yapıya sahip olmaları nedeniyle, domates, patlıcan, çilek, bakla, yumurta akı(beyazı), inek sütü, kakaolu gıdalar, kuruyemiş, çay, kahve, asitli içecekler, şarküteri ürünleri kesinlikle verilmemelidir.

   *Peynir vereceksek kesinlikle peynirin pastörize olmasına dikkat edelim.

  *Vereceğimiz besinleri blenderdan geçirmiyoruz. Nedenleri tanesiz, pütürsüz yaptığımız gıdaya alıştıktan sonra pütürlü gıdaya geçmekte zorlanma, çiğneme refleksi, blenderdan geçirdiğimiz gıdanın vitamininin azalmasıdır.

    *Ek gıdayı bebeğimiz açken vermeliyiz.

  *Alıştırma ve sulandırma amaçlı az miktarda anne sütü ile sebze pürelerini karıştırabiliriz.

  *Bebeğimizin sebze ve meyvelerini cam rende ile rendelemeliyiz ki besin değerini kaybetmesin.

  *Ek gıdaları verdikten sonra verebiliyorsanız anne sütü ya da kaynatılıp ılıtılmış içme suyu verelim.

   *Bebeğimize ek gıdayı verirken mama sandalyesinde oturtarak vermeliyiz.

EV YAPIMI YOĞURT
Ek gıdaya ben öncelikle ev yapımı yoğurt yaparak başladım. Yaşadığım yerde ineği olan çiftçi bulup ki mümkünse merada otlayan sadece hazır yem yemeyen ineği olması tercihim bulup onun sütünü alıyorum.
Sütümüzü süt süzgeci veya tülbentten geçirip süzerek tencereye aktaralım. Orta ateşte kaynatalım. Kaynadıktan sonra altını kısalım bir 10 dk kadar ocakta tutalım ve altını kapatıp soğumaya bırakalım. Eli yakmayacak ılıklığa gelince bir kaseye koyduğumuz mayamıza 2 kepçe sütü ekleyip karıştıralım. tencereye döküp tencerede mayamızın dağılması için karıştıralım. Yoğurt kaplarına paylaştırıp kapaklarını üstüne koyup battaniyeye saralım. 6 saat bekledikten sonra kapaklarını kapamadan buzdolabına koyalım. Üzerindeki suyu çektikten sonra kapaklarını kapatabiliriz. 3 gün yiyebileceği şekilde saklama kabına koyarak buzdolabında saklıyorum. Bebeğime vereceğim zaman 2 saat öncesinden oda sıcaklığına gelmesi için dışarı koyuyorum.

SEBZE PÜRELERİ

6 ayı dolmuş bebeğimize hangi sebzeleri vermekle başlamalıyız?
Yeşil kabak, havuç, patates, ıspanak brokoli.

Nasıl pişirmeliyiz?
Tencere içine koymak için satılan buharda pişirme aparatı alabiliriz. Ya da bebeğimiz için kullandığımız küçük bir tencereye tek çeşit sebzemizi dilim halinde doğrayalım ya da daha sağlıklı olsun diyorsak cam rendede rendeleyelim. İçine 1 parmak kadar içme suyu koyalım. Yumuşayana kadar kontrol edelim ki dibi tutmasın. Suyu azaldıysa suyumuzu ekleyelim. Yumuşayan sebzemizi patates ezme aleti veya çatalla ezelim. Mama kabına alalım üzerine 2-3 damla zeytinyağı ve azıcık anne sütü ekleyip karıştıralım. Afiyet olsun :)







   Sebzelere alerjisi olmadığını tespit ettikten sonra birkaç sebzeyi karıştırarak verebiliriz.

MUHALLEBİ
1 tatlı kaşığı organik yulaf unu
1 tatlı kaşığı organik tam buğday unu
1-2 çay kaşığı keçi tereyağ
1 çay bardağı içme suyu

Küçük çelik kabımıza yulaf unu, tam buğday unu ve tereyağını alıp üzerine suyu ekleyelim. İyice devamlı karıştıralım topaklanma olmasın. İyice kaynadıktan sonra ocağı kapatalım. İçine istersek elma veya armut rendesi tatlandırmak için isteiğinize göre pekmez vb katabilirsiniz. Ben henüz pekmez vermediğim için meyve rendesi katıyorum.

MEYVE PÜRELERİ

Ben ilk etapta elma ve armut ile başladım. Meyvemizi cam rendede rendeleyip mama kaşığı ile verdim.

Bunların dışında bebeğinizin kilosu iyiyse bana göre ve danıştığım beslenme uzmanına göre pirinç unu, irmik gibi gıdalar vermeye gerek yok.

YUMURTA SARISI
Yumurta sarısını az miktarda anne sütü veya yoğurt ile sulandırarak bebeğimize verebiliriz. ilk başta 1/8 oranında verilerek başlanmalıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kıymalı Sebze Çorbası

Malzemeler 1 yemek kaşığı kıyma 1 adet patates 1 adet soğan 1 adet havuç 2-3 diş sarımsak 2 yemek kaşığı tereyağ Yarım çay bardağı şe...