En değerli varlığımız bebeklerimiz ilk 6 ay sadece anne sütü almalıdır. Anne sütünün faydaları saymakla bitmez. En önemlisi bağışıklık sistemini güçlendirmesi bana göre. Bu nedenle sütü gelmese bile her annenin süt arttırma yollarını deneyerek ve en önemlisi bebeğimizi devamlı kucağımıza alıp emzirme ile süt salınımını artıracağımızı, anne ile bebek temasının bu konuda çok önemli olduğunu hatırlatmak isterim.
İlk 3 ay dünyaya yeni gelmiş, sadece anne olarak bizi tanıyan, bizim ile temas halinde huzur bulan yavrularımızı bizden mahrum bırakmamak gerektiğini düşündüğümden devamlı göğsümüzde yatırmamız, kucağımızda tutmamız gerektiğini onun kendini güvende hissetmesi ve rahat etmesi için gerekli olduğunu unutmamalıyız. Hamilelik boyunca bizim kalp atışımız, bizim sesimiz ile karnımızda gelişen bebeğimiz ona çok yabancı olan dış dünyaya alışana kadar ona destek olmalıyız.
İlk olarak anne sütünü arttırma yollarına değinelim. Hastanede doğumdan çıktık odaya geldik. Bebeğimizi yanımıza getirdiler. Hemen emzirmeye başlamamız gerek. İlk gelen süt olan kolostrum (ağız sütü) koyu sarı renkte-yoğun kıvamlı olup kuru madde, A, D, E ve B12 vitaminleri bakımından zengin, en önemlisi immunoglobulin içermesidir. İmmunoglobulinlerin önemi bebeklerimizi viral, bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruması, alerji bebeğin sağlığı için çok faydalı olduğundan ne kadar kolostrum alırsa o kadar iyidir. Kolostrum sindirim sistemi ve bağışıklığın güçlenmesi, hastalıklara karşı korunma açısından çok önemlidir.
Kolostrum 5-7 gün arasında üretilir. Daha sonra anne sütü açık beyaz, bildiğimiz süt rengini alır.
İlk emzirme yukarıda bahsettiğim gibi çok önemli. Süt arttırmak için;
- Günde 3 lt su tüketmeliyiz.
- Emzirme pozisyonunu doğru yapmalıyız. Doğru şekilde bebeğimizi tutmayı ve memedeki kahverengi kısımla beraber meme ucunu ağzına almasını sağlamalıyız.
- Bebeğimiz her istediğinde emzirmeliyiz. Özellikle ilk 3 ay bu konuda kesinlikle saat sınırı koymayalım. Ne kadar emzirirsek o kadar süt artacağını unutmayalım.
- Bebeğimizi bol bol emzirerek hormonları (oksitosin vb) harekete geçirmeliyiz.
- Süt az geliyor veya gelmiyor diyerek stres yapmamalıyız. Stresten uzak durmalıyız.
- Yeşil yapraklı sebzeler marul, dereotu, maydanoz, dut, mayalı yiyecekler, havuç, arpa, yulaf bol bol tüketelim.
- Tahin süt artırır. Tahinli gıdalar tahin-pekmez vb tüketebiliriz.
- Süt sağma makinesi ile sütümüzü sağalım. Süt kanallarının boşalması da sütü artırır.
- Anne sütünü artıran çaylardan hazır olarak da alabilir ya da kendimiz, rezene, kuşburnu çayı yaparak süt artırımını sağlayabiliriz.
- Ceviz, badem tüketimini artırarak sütün kalitesini artırabiliriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder