Malzemeler:
Kuru patlıcan
Kuru biber
150-200 gr kıyma
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı kalın bulgur
(İsterseniz hepsini pirinçten de yapabilirsiniz)
1 büyük boy kuru soğan
4-5 diş sarımsak
1/2 demet maydanoz
1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
1 tepeleme yemek kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağına yakın zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi (İsteğe göre artabilir)
1/2 limonun suyu
1 yemek kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kuru reyhan
1 çay kaşığı kimyon
1 tepeleme tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pulbiber
Yapılışı:
Kuru patlıcanları bir tencerede kaynamış suda 15 dk kadar kaynatalım. Tırnak batacak yumuşaklığa geldiğinde süzgece alıp soğuk sudan geçirelim. Kuru biberleri de tencerede kaynamış suda 5 dk kadar kaynattıktan sonra süzgece alıp soğuk sudan geçirelim. Soğan, sarımsak, maydanozları ince ince doğrayalım. Tüm iç malzemeleri geniş bir kapta karıştıralım. Soğuyan patlıcan ve biberlerimizin içini yarısına kadar dolduralım. (Pirinçler şişeceği için dağılmasını engellemek amaçlı yarıya kadar dolduruyoruz.) Tenceremize zeytinyağı koyalım. Patlıcanları ağız kısmından sıkıp ağız kısmı tencerenin ortasına gelecek şekilde yerleştirelim. Dolmaların üzerine ince dilimlenmiş limon dilimlerini koyalım. 1 lt kaynamış su içine 1 yemek kaşığı salça, 1 tutam tuz koyup karıştıralım ve tenceremize yavaşça dökelim. Su azaldıkça ekleyelim. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder